De rijkste man van babylon

3 Minuten

“It costs nothing to ask wise advice from a good friend”

– George S. Clason

Korte samenvatting

In dit boek worden de geheimen van rijkdom besproken. Het boek gaat in op verschillende gebieden van financiën, hoe je met persoonlijke rijkdom omgaat en hoe dit je leven beïnvloedt.

Hoofdstuk 1: De man die goud wenste

In dit hoofdstuk gaat het over Kobbi en Bansir. Bansir klaagt dat hij zo hard werkt en nooit rijk is geworden. Ze praten over de hoeveelheid goud die ze in de loop der jaren hadden verdiend. Maar na al die jaren is er niks overgebleven. Ze hadden namelijk het goud uitgegeven om te leven. Kobbi en Bansir bespraken dat ze altijd gehoopt hadden dat ze ooit rijk zouden worden. Maar het is hen nooit ‘overkomen’. Daar hadden ze genoeg van! Ze wilde rijk worden. Daarom besloten ze om een van hun jeugdvrienden te benaderen, Arkad. Hij stond bekend als: ‘De rijkste man van Babylon’

Hoofdstuk 2: De rijkste man in Babylon

In dit hoofdstuk ontmoeten Kobbi en Bansir Arkad. Arkad vertelt Kobbi en Bansir dat de reden dat ze er niet in geslaagd zijn om rijkdom te vergaren omdat ze zich niet houden aan de wetten van rijkdom. Arkad vond zijn weg naar rijkdom toen hij besloot een 10e van alles wat hij verdiende aan de kant te zetten. Het gaat namelijk niet om hoeveel je verdiend, maar om hoeveel je overhoudt. Betaal altijd eerst jezelf. Al het geld dat je hebt verdiend is een slaaf om voor je te werken. Nogmaals: Het maakt niet uit hoeveel of hoe weinig je verdient, betaal altijd eerst jezelf.

3 wetten van rijkdom:

 • Leef op minder dan je verdient
 • Vraag advies aan degene die een goede financiële positie hebben
 • Leer hoe geld voor je kan werken

Hoofdstuk 3: De 7 oplossingen voor een magere portemonnee

In dit hoofdstuk maakte koning Sargon zich zorgen over zijn stad die steeds armer werd. Uiteindelijk vroeg de koning Arkad om advies. Arkad vertelde de Koning zijn eigen verhaal. In dit verhaal leerde Arkad de 7 oplossingen tegen een magere portemonnee.

 • Zet je geld aan het werk – Spaar minstens 10% van je inkomen. Voor elke 10 euro die je verdiend zet je 1 euro aan de kant. Uiteindelijk zul je zien dat je portemonnee steeds dikker wordt. Zoek een manier hoe je je geld aan het werk kan zetten zodat de portemonnee steeds dikker wordt.
 • Hou je uitgaven in de gaten – Verwar je uitgaven niet met wensen. Zorg dat je niet meer gaat uitgeven zodra je meer verdiend. Onze wensen zijn namelijk groter dan onze inkomsten. Begroot de noodzakelijke uitgaven en hou 10% voor jezelf. Je zult merken hoeveel ‘onnodige centen’ je uitgeeft. Dat is zonde want die ‘centen’ kun je nuttiger gebruiken!
 • Vermenigvuldig je geld – Zorg voor een 2e of 3e Een inkomstenbron die je geld oplevert waar je niks voor hoeft te doen. Dit wordt ook wel passief inkomen genoemd. Passief inkomen is wat echte rijkdom is. Dit is voor iedereen mogelijk!
 • Bescherm je geld – Leer eerst om om te gaan met kleine hoeveelheden geld. Als je niet met weinig geld kan omgaan, dan kun je dat helemaal niet met een grote hoeveelheid. Laat de wens om snel geld te verdienen je niet leiden tot domme financiële beslissingen. Wil je ergens in investeren? Vraag dan eerst advies aan mensen die daar ervaring mee hebben. Je zult merken dat die mensen daar graag advies over geven.
 • Beheer je eigen woning – Zodra je je eigen woning hebt dalen je kosten. Je kan beter hypotheek betalen dan huur.
 • Verzeker een inkomen voor de toekomst – Bereid je in je jongere jaren al voor op een inkomen voor als je oud en minder goed in staat bent om te werken. Zorg dat je niet afhankelijk wordt van een AOW’tje.
 • Verlang naar meer geld – Een sterk verlangen om meer te verdienen is belangrijk en tastbaar. Door dit te verlangen train je jezelf om meer rijkdom te vergaren. Verlangens moeten eenvoudig en definitief zijn. Je zult merken dat verlangen + inzet ingrediënten zijn om meer te verdienen.

Hoofdstuk 4 – De Godin van Goed Geluk

In dit hoofdstuk richt Arkad zich tot de gekozen 100 van de koning. Er wordt hem gevraagd of het mogelijk was om het geluk in het leven aan te moedigen, aangezien iedereen het verlangen heeft om geluk te hebben. Iedereen kan ‘geluk’ hebben. Echter moet je wel op de loer zijn voor kansen. Zodra er zich een kans voordoet moet je kunnen handelen. Actie zal leiden tot succes. Geluk bestaat niet, geluk dwing je af.

Hoofdstuk 5 – De 5 wetten van Goud

Kalabab vroeg aan een groep mannen: “Je krijgt twee zakken aangeboden. Een zak met goud en een zak met wijsheid. Welke zak kies je dan?” Alle mannen kozen de zak met goud. Kalabab vertelde hen dat dit is wat wilde honden ook zouden doen. Zorgen dat je vandaag te eten hebt zonder zich zorgen te maken over morgen. Hij vertelt hen verder over Nomasir, de zoon van Arkad. Nomasir kreeg goud en wijsheid van zijn vader. Hij moest met deze zak goud en wijsheid op zichzelf gaan leven en Arkad laten zien dat hij met geld te vertrouwen was. 10 jaar later keerde hij terug om het beloofde landgoed van zijn vader op te eisen. Hij verteld zijn vader hoe hij eerst het goud had verloren, maar vervolgens de wijsheid gebruikte om zijn eigen fortuin te verdienen. Hieronder de 5 wetten van goud:

 • Goud komt graag naar elke man die 10% opzij zet voor zijn toekomst en familie
 • Goud werkt voor zijn eigenaar die het verstandig gebruikt
 • Goud houdt vast aan een wijze belegger
 • Goud glijdt weg van de man die investeert in een gebied dat hij niet kent
 • Goud ontvlucht de man die advies opvolgt van bedriegers of die vertrouwt op zijn eigen onervarenheid.

 

Echte rijkdom groeit langzaam. Het heeft tijd nodig!

Meer lezen? Vraag dan nu je gratis proefperiode aan!

error: Flitsboek © 2023. Alle rechten voorbehouden.