fbpx

Rich Dad Poor Dad

Korte samenvatting

8 Minuten

Korte samenvatting: In Rich Dad Poor Dad word je meegenomen in het verhaal van een jongen met twee vaders. De ene is rijk, de andere arm. In dit boek leert Robert je dankzij voorbeelden van zijn rijke & arme pa hoe je een leven vol rijkdom en vrijheid kan opbouwen.

“The size of your success is measured by the strength of your desire; The size of your dream; and how you handle disappointment along the way.”

Robert Kiyosaki

In dit boek leer je:

 • Het behalen van financiële onafhankelijkheid
 • Waarom de rijken steeds rijker worden
 • Hoe cashflow werkt
 • Hoe rijken met geld omgaan

 

Intro

Rich dad poor dad heeft mijn manier van denken over geld compleet veranderd. Het is een controversieel boek dat veel bekritiseerd is. Ondanks alle kritiek wordt het door veel mensen als het nummer 1 boek in persoonlijke financiën beschouwd! Dit boek heeft mij veel inzichten gegeven. Vooral hoe je kan bouwen aan financiële onafhankelijkheid en hoe het spelletje van geld en cashflow werkt.

 

Robert Kiyosaki heeft het in het boek over twee vaders. Zijn eigen vader en de vader van zijn beste vriend. Hoewel hij van beide houdt, zijn ze financieel gezien totaal verschillend. De meeste mensen leren over geld via hun ouders. Maar wat kan een arme ouder zijn kind leren over geld? Inderdaad, niks. Arme ouders hebben vaak een probleem met de cashflow. Dit komt omdat ze het principe van geld niet snappen. Dit is een van de oorzaken dat de rijken steeds rijker worden en de arme steeds armer.

Het is daarom opmerkelijk dat er op school geen vak bestaat als: Financiële ontwikkeling. Dit belangrijke vak wordt volledig overgeslagen op school. Dit komt omdat school niet bedoeld is om je rijk te maken. School is bedoeld om je een goede werknemer te maken.

 

“Your education begins when you leave school. Not when you’re in school”

 

Het komt namelijk erg vaak voor dat iemand met een hoge opleiding en een goed salaris minder geld overhoud dan iemand met geen opleiding en een minder salaris. Dit hangt allemaal af van hoe je met je geld omgaat. Je kan dan wel academisch goed geschoold zijn, maar als je financiële IQ niet goed is hou je niks over.

Rijke mensen zetten geld apart

Stel jezelf de vraag: hoeveel % van je maandelijkse inkomen geef je uit? 9/10 mensen zeggen 90/100%. Dit doen rijke mensen niet. Rijke mensen beginnen van jongs af aan met geld apart zetten. Ze sparen om te investeren. Dit zorgt ervoor dat het geld gaat renderen. Het geld gaat voor hen werken in plaats van zij voor geld. Wanneer je hiermee op een vroege leeftijd mee begint kun je op een gegeven moment leven van het rendement op je beleggingen.

Notitie van Flitsboek:

Ik hoor je denken: ‘Ja, als je veel geld verdiend dan hou je meer geld over.’ Dit klopt, alleen geven mensen erg makkelijk geld uit. Iemand die veel geld verdiend maar geen financiële ontwikkeling heeft, houdt uiteindelijk niks over. Het gaat er niet om hoeveel je verdiend. Het gaat erom hoeveel je overhoudt 

Tips als je geld opzij wilt zetten:

 • Let op je uitgaven
 • Besteed al je tijd aan het verhogen van je financiële kennis
 • Koop geen onnodige luxegoederen (veel te groot huis, auto etc. Dat komt later wel)
 • Houd je uitgaven zo laag mogelijk

 

Verschil tussen assets en liabilities

Dit is misschien een van de belangrijkste tips uit het boek. Alleen de rijke mensen weten het verschil tussen assets en liabilities. Rijke investeren in assets terwijl armen liabilities kopen waarvan ze denken dat het assets zijn.

Goede assets:

 • Vastgoed voor de verhuur
 • Beleggingen
 • Je eigen bedrijf
 • Dividend aandelen
 • Passieve inkomsten

Liabilities

 • Auto
 • Merkkleding
 • Vakanties
 • Lease producten
 • Hypotheek

 “Als je rijk wilt worden besteed dan je hele leven aan het kopen van active. Als je bij de armen of de middenklasse wilt behoren, besteed dan je hele leven aan het kopen van passiva.”

Maak je geen zorgen. Blijf je focussen op je baan en je inkomen. Het belangrijkste is dat je de rekeningen kan blijven betalen. Bouw hiernaast iets voor jezelf op. Zorg voor meerdere inkomstenbronnen. Gebruik het overige geld om activa te kopen zodat dit je belangrijkste inkomstenbron wordt.

Het belangrijkste is dat je
vandaag begint. Investeer eerst in jezelf en daarna in iets ander

Hoe denk jij over geld?

9/10 Mensen zijn niet bewust bezig met hun financiën. Hierdoor zullen ze nooit het geheim ontdekken van de rijke mensen. De tip van Rijke pa is: ga bewust om met je cashflow en geld management. Zorg ervoor dat je manier van denken gericht is op het kopen van activa. Wanneer dat niet is zal meer inkomen resulteren in meer uitgaven.

Ondernemingen

Niemand houdt van belasting betalen. In hoofdstuk 4 wordt er uitgelegd hoe de rijke mensen ondernemingen gebruiken om belastingvoordelen te hebben. Veel mensen zijn er niet mee bezig hoe ze minder belasting kunnen betalen. Ze vinden het belangrijker dat ze hun baan behouden en elke 3 jaar een nieuwe auto kunnen kopen. Rijke mensen kijken hier heel anders naar. Rijke mensen beginnen zo jong mogelijk met bezittingen kopen die geld opleveren. Dit zorgt voor meerdere inkomstenbronnen. En uiteindelijk kunnen ze leven van hun activa.

Review van Flitsboek

Rich Dad Poor Dad was een van de eerste boeken die ik had gelezen over zelfontwikkeling. Ik was meteen geïnspireerd. Ik heb de afgelopen jaren al veel te danken door dit boek. Toen ik erachter kwam dat het grootste deel van het verhaal verzonnen was brak mijn hart een beetje. Maar dat maakt het boek niet minder goed. De kennis die in dit boek staat is gewoon zeer waardevol. Daarom raad ik dit boek aan iedereen aan!

error: Flitsboek © 2021. Alle rechten voorbehouden.