Rich Dad Poor Dad samenvatting

Rich Dad Poor Dad

Een korte preview van onze Rich Dad Poor Dad samenvatting

5 Minuten

Korte samenvatting:

In Rich Dad, Poor Dad (1997) vertelt de auteur hoe hij kwam tot waar hij financieel staat en geeft hij praktisch advies over hoe anderen hetzelfde kunnen doen. Hij maakt duidelijk dat de lessen in deze New York Times bestseller niet worden onderwezen op school en in de maatschappij. Dit boek gaat ook over het verschil tussen werken voor geld en je geld voor jou laten werken. De auteur gebruikt zijn carrière als belegger en zijn vroege pensionering als bewijs voor zijn overtuigingen.

“The size of your success is measured by the strength of your desire; The size of your dream; and how you handle disappointment along the way.”

Robert Kiyosaki

Over de auteur

Robert Kiyosaki is ondernemer, auteur en docent persoonlijke financiën. Onder zijn merk Rich Dad heeft hij 26 boeken gepubliceerd met een verkoop van meer dan 27 miljoen wereldwijd. Hij heeft meerdere bedrijven opgezet en heeft een geschatte nettowaarde van 100 miljoen dollar.

Inleiding

Welke lessen over het leven, geld en carrière keuzes hebben je ouders met je gedeeld? Hebben ze je geadviseerd naar school te gaan, hard te werken in de klas en daarna een carrière te zoeken? Het antwoord is waarschijnlijk ja. De meeste ouders vertellen hun kinderen dat, ook al is het geen bijzonder goed advies om rijkdom op te bouwen.

Wat heb jij van je leraren geleerd over geld verdienen op school? Waarschijnlijk is het antwoord helemaal niets.

Het ding is, de meesten van ons deelden dezelfde ervaring met onze ouders en leraren. Helaas zijn ons nooit de vaardigheden geleerd die nodig zijn om rijk te worden en te blijven. Sommige mensen echter wel! Van de ene generatie op de andere geven rijke families de kennis van het opbouwen en behouden van rijkdom door aan hun stamboom. Via dit boek krijgen wij ook toegang tot die kennis!

Flits 1: Rijke mensen werken niet om geld te verdienen

In de jaren vijftig begint het verhaal van Robert Kiyosaki. Hij was bevriend met een jongen genaamd Mike, en als nieuwsgierige negenjarigen deelden zij beiden de droom om rijk te worden en veel geld te verdienen. Het probleem is dat ze niet wisten hoe ze hun doel moesten bereiken. De eerste keer dat ze probeerden rijk te worden door munten te maken van gesmolten tandpastatubes, lukte dat niet omdat het lijkt op het witwassen van geld. Dit concept was toen onbekend voor negenjarigen. Helaas mislukte deze poging, waardoor ze hun vaders om advies vroegen om rijk te worden.

Je kunt waarschijnlijk wel raden dat Roberts goed opgeleide maar “poor dad” antwoordde met wat ook wij van onze ouders geleerd hebben: “Ga naar school, leer en zoek een goede baan.”

Als je dit advies opvolgt, zul je waarschijnlijk je hele leven er altijd op uit zijn om je maandsalaris te verhogen, terwijl de overheid, incassobureaus en de baas elke keer een hap uit je harde werk nemen. Helaas volgen veel mensen vandaag de dag nog steeds het advies op van de ‘poor dad’, maar velen doen dat uit angst en hopeloosheid. Vaak zijn ze bang dat ze niet voldoen aan de verwachtingen van ‘de maatschappij’.

We horen vaak dat goede banen en hard werken ons rijk maken, maar wat meestal gebeurt is dat we weliswaar armoede vermijden, maar niet rijker worden. Maar sommige mensen brengen hun kinderen deze manier van denken niet bij. Rijke mensen zoals Mike’s vader, ook wel de “rich dad” genoemd, werden Robert en Mike’s financiële mentor.

“rich dad” bood Robert aan dat hij hem alles zou leren over geld als Robert voor hem zou werken (tegen een heel laag tarief van 10 cent per uur)

Robert ging akkoord, maar na een paar weken van laag loon keerde de jongen terug naar de “rijke pa” en probeerde te stoppen, terwijl hij hem vertelde hoe hij zich gebruikt voelde. “Je hebt niet eens je belofte gehouden. De afgelopen weken heb je me niets geleerd over geld! “

Maar eigenlijk had rijke pa hem een heel belangrijke les geleerd. Werken voor geld maakt je niet rijk; daarom werken rijke mensen niet voor geld.

Je kunt je afvragen hoe de rijken hun rijkdom hebben opgebouwd als ze niet werken voor geld. Hebben ze gestolen, of hebben ze de loterij gewonnen?

Flits 2: Leer hoe geld werkt en investeer in echte activa.

Rijke mensen worden rijk door hun geld voor hen te laten werken. Eerst stoppen ze een deel van hun geld in verschillende activa in plaats van het allemaal uit te geven aan dingen die ze niet nodig hebben. Daarna laten ze hun bezittingen inkomsten voor hen genereren.

Op een dag vertelde rijke pa Robert en Mike dat rijke mensen activa kopen en arme mensen passiva, ook al denken ze vaak dat ze activa kopen. Hij verduidelijkte dat, in werkelijkheid, een activa alles is wat je rijker maakt. Een passiva is daarentegen alles wat je geld kost. Hoewel dit onderscheid cruciaal is, zijn maar weinig mensen die dit écht snappen.  

Een huis wordt vaak bestempeld als activa. Maar het is eigenlijk een van de grootste passiva. Wanneer je een huis koopt, moet je vaak de rest van je leven een hypotheek met een looptijd van 30 jaar en onroerendgoedbelasting afbetalen. Dat kost je dus geld.

Als je een huis koopt met een hypotheek, heb je een verplichting omdat je een grote maandelijkse rekening moet betalen die de komende 360 maanden van je inkomen afgaat. De betalingen hadden gebruikt kunnen worden om veel winstgevender dingen te kopen die je rijkdom zouden hebben vergroot.

De rijke vader legde de les in zo eenvoudig mogelijke bewoordingen uit aan de twee jongeren: “Als je rijk wilt worden, hoef je alleen maar echte activa te vinden en die te kopen. Maar als je je leven lang passiva koopt, zal je nooit slagen.”

Er gebeuren twee dingen als je een huis koopt met een hypotheek: Ten eerste is het zeker dat er elke maand een aanzienlijk deel van jouw inkomen wordt afgetrokken. Dit is een duidelijk teken van aansprakelijkheid. Ten tweede hadden die betalingen die je doet gebruikt kunnen worden om veel winstgevender zaken te kopen die jouw rijkdom zouden hebben vergroot.

De rijke vader legde de les voor Robert en Mike zo eenvoudig mogelijk uit: “Als je rijk wilt worden, hoef je alleen maar echte activa te vinden en die te kopen. Maar als je je leven doorbrengt met het verwerven van passiva, zul je nooit slagen.”

Volgens de rijke vader wordt het loon van een arm persoon gebruikt om directe uitgaven zoals huur, belastingen en eten te betalen. Andere verplichtingen zoals een hypotheek, studentenleningen en creditcards  moeten ook betaald worden van datzelfde loon. Alle lasten zijn dus afhankelijk van hetzelfde loon.

Activa van rijke mensen genereren genoeg inkomen om hun behoeften te voorzien en houden ze vaak geld over om opnieuw te investeren. Voorbeelden van deze activa zijn aandelen, obligaties en onroerend goed dat men kan verhuren aan huurders. Hun inkomen stijgt door de herinvestering, waardoor de rijken rijkdom blijven vergaren.

Als je jouw verantwoordelijkheden en uitgaven laag kunt houden, kun je het geld dat overblijft investeren in activa en jouw geld voor je laten werken. Je zult snel merken dat je een klein fortuin vergaart als je dat doet.

wIL JE DE REST VAN DE SAMENVATTING LEZEN?

Flitsboek helpt je om 10x zo snel informatie te verwerken. Probeer het nu 30 dagen gratis uit.

error: Flitsboek © 2023. Alle rechten voorbehouden.