The subtle art of not Giving a F*CK

Een korte preview van onze The subtle art of not giving a fuck samenvatting

15 Minuten

Een boek. Een zelfverbeteringsboek. Een wegwijzend boek. Een eye-opener. Een probleemoplosser. Een leraar. Een waarheid verteller. Eerlijkheid. Ervaringen. Real-life situaties.
Geleerde lessen: Prioriteiten stellen, betere waarden, minder fucks gegeven, meer leven geleefd, keuzes, de juiste keuzes maken, overleven, confrontatie, emotie, hart, leven en dood. Dit alles. Apart en gecombineerd. Samen en alleen. Levend en dood. Klaar of niet klaar. Hieronder lees je een korte preview van onze ‘The subtle art of not giving a fuck’ samenvatting.

“We all have a limited number of fucks to give; pay attention to where and who you give them to.”

– Mark Manson

Wat betekend: Not Giving a F*ck?

Het boek en de samenvatting van ‘The subtle art of not giving a fuck’ wil je niet vertellen dat je nergens om moet geven. Het wil je duidelijk maken dat IEDEREEN rare trekjes heeft (geheimpje: we zijn allemaal mensen). Je betekend heel veel voor de ene, en helemaal niks voor de ander. Je kan niet verwachten dat iedereen je geweldig vind. Het gaat erom, dat je je focust op degene waarvoor je iets betekend. 

Als je een F*ck geeft om kleine dingen, dan komt dat waarschijnlijk doordat je weinig problemen in je leven hebt die er echt toe doen.

Of je het nu beseft of niet, je kiest er altijd voor waar je een F*ck om geeft. Je wordt pas volwassen als je alleen een F*ck geeft bij problemen die f*ckworthy zijn.

 

Over de auteur

Mark Manson is een driemaal #1 New York Times bestseller auteur van wie wereldwijd meer dan 14 miljoen exemplaren zijn verkocht. Zijn werk is vertaald in meer dan 65 talen en haalde bestsellerlijsten in zestien verschillende landen. Volgens Amazon Charts was zijn boek The Subtle Art of Not Giving A F*ck het meest gelezen non-fictie boek wereldwijd in 2017.

Inleiding

Maak jij je te veel zorgen? Als mensen maken we ons te veel zorgen over dingen die er niet zo toe doen. Het is oké om je zorgen te maken over de dingen waar andere mensen zich geen zorgen over maken. Jij bent de moeder van de groep van je vrienden. Je maakt je zorgen over elk detail en je ziet dat sommige mensen daar geen 5 minuten over nadenken. Ik weet zeker dat je op een gegeven moment hebt geprobeerd je geen zorgen te maken, maar helaas is het leven niet zo eenvoudig. Waarom zou je proberen iemand te zijn die je niet bent, als je ook gewoon het feit kunt omarmen dat jij degene bent die overdenkt, overpiekert en overvoelt? Die persoon ben ik ook. In het tijdperk van technologie en robots en gevoelloosheid is het praktisch een compliment om je zorgen te maken en gevoelens te hebben. Maar, te veel piekeren is geen garantie voor een fijn leven.

“De sleutel tot een gelukkig en gezond leven is niet jezelf meer zorgen maken; het is jezelf minder zorgen maken en alleen geven om wat belangrijk is.” Of in eenvoudige woorden: maak je zorgen maar begrijp dat je niet alles in de hand hebt.” 

Flits 1: Heb je problemen?

“Echt geluk ontstaat wanneer je problemen vindt die je graag hebt en graag oplost.” Het is een van mijn persoonlijke motto’s in mijn leven. Want, laten we hier eerlijk zijn, het leven zit vol problemen. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, we worden allemaal geconfronteerd met een of andere vorm van problemen. 

Tieners hebben problemen met school en de eerste breuk, wat een echt probleem is op die leeftijd. Je vriendje op de middelbare school heeft het tijdens de lunch uitgemaakt en dat is een probleem. Millennials hebben problemen met hun ouders die hen dwingen kleinkinderen te geven of zijn ongelukkig met hun levenskeuzes en dat zijn echte problemen. De moeder-en-vader generatie hebben problemen met hun kinderen die niet naar hen luisteren en dat is een probleem. Oudere mensen hebben geld maar ze hebben geen energie om iets te doen en dat is een probleem. 

Dit zijn allemaal echte problemen waar echte mensen mee te maken hebben en dat is oké. We zullen allemaal op een dag beseffen dat we veel te veel tijd besteden aan het ons zorgen maken over onnodige dingen. Maar dat was dan het probleem. De sleutel hier is beseffen dat je voor sommige dingen echt geen fuck hoeft te geven. Leef niet in ontkenning. Omarm je problemen, los je problemen op en geniet van je problemen, want als je groot bent, zul je voor veel grotere problemen komen te staan dan die van nu.

Flits 2: Heb je het gevoel dat je minder bijzonder bent dan sommige mensen?

Uit een onderzoek uit de jaren zestig bleek dat mensen die zichzelf hoog inschatten minder problemen veroorzaakten en meer uitblonken in het leven. Hierna zie je ineens overal duizenden motiverende sprekers, die mensen proberen wijs te maken dat ook zij bijzonder kunnen zijn en kunnen slagen in hun leven. Enorme leugen! Geloof nooit dat je speciaal moet zijn om het leven te bereiken dat je je hebt voorgesteld. Als je begrijpt dat je ergens niet goed in bent en daar naartoe werkt, zul je er uiteindelijk goed in worden. Maar, als je jezelf voorhoudt dat je ergens goed in bent en je bent het niet, dan houd je jezelf alleen maar voor de gek. Eerlijkheid is bijzonder. Bewustzijn is bijzonder. Zelfbewustzijn over je goede en slechte kanten is bijzonder. Het is oké om gemiddeld te zijn, het is reden om je te schamen. Laat de maatschappij je niet anders vertellen.

wIL JE DE REST VAN DE SAMENVATTING LEZEN?

Flitsboek helpt je om 10x zo snel informatie te verwerken. Probeer het nu 30 dagen gratis uit.

error: Flitsboek © 2023. Alle rechten voorbehouden.