fbpx

The subtle art of not Giving a F*CK

Korte samenvatting

3 Minuten

Korte samenvatting: The Subtle Art of Not Giving a F*ck is een boek dat je leert om niet meer negatief te denken. Not giving a f*ck gaat erom dat je tevreden kan zijn met wie je bent. Ook maakt Mark Manson duidelijk dat het belangrijk is om iets te vinden in het leven waar je hart sneller van gaat kloppen. Dit zal ervoor zorgen dat je makkelijker je problemen overwint! Al jaren leren we dat positiviteit het geheim is voor een gelukkig leven. Dat stopt nu. In De edele kunst van Not Giving a F*ck introduceert Mark Manson een nieuwe sleutel tot geluk: stoppen met altijd maar positief zijn en in plaats daarvan leren omgaan met onze tekortkomingen en tegenslagen in het leven.

“We all have a limited number of fucks to give; pay attention to where and who you give them to.”

– Mark Manson

Wat betekend: Not Giving a F*ck?

Het boek wil je niet vertellen dat je nergens om moet geven. Het wil je duidelijk maken dat IEDEREEN rare trekjes heeft (geheimpje: we zijn allemaal mensen). Je betekend heel veel voor de ene, en helemaal niks voor de andere. Je kan niet verwachten dat iedereen je geweldig vind. Het gaat erom, dat je je focust op de gene waarvoor je iets betekend. 

Geef je een F*ck geeft om kleine dingen, dan komt dat waarschijnlijk doordat je weinig problemen in je leven hebt die er echt toe doen.

Of je het nu beseft of niet, je kiest er altijd voor waar je een F*ck om geeft. Je wordt pas volwassen als je alleen een F*ck geeft bij problemen die f*ckworthy zijn.

 

Samenvatting

Als je verlangt naar meer positieve ervaringen is dat op zich al een negatieve ervaring. De ervaring van een negatieve ervaring is op zich al een positieve ervaring… Snap je het? Zo niet,  lees het dan nog een paar keer.

Hoe vaker je ‘probeert’ om je goed te voelen, hoe minder goed je je gaat voelen. Want iets najagen versterkt alleen maar het feit dat je het op dit moment niet hebt. Filosoof Alan Watts noemt dit: ‘The Backwards Law’

Alles wat als positief wordt ervaren krijg je door de bijbehorende negatieve ervaringen te overwinnen. Geen F*ck geven is de meest angstaanjagende en moeilijkste uitdaging in het leven. Maar zodra je actie hebt ondernomen ga je merken dat het eigenlijk minder moeilijk was dan vooraf gedacht.

Wanneer je te veel f*cks geeft – wanneer je een f*ck geeft om iedereen en alles – Ga je het gevoel hebben dat je altijd het recht hebt om gelukkig te zijn. Pijn en verlies zijn onvermijdelijk. Daarom moeten we het niet uit de weg gaan, maar eerder omarmen.

Pijn en verlies zijn onvermijdelijk en we moeten het proberen te weerstaan loslaten.

“The greatest truths in life are usually the most unpleasant to hear”

Pijn

Wist je dat pijn een functie heeft? Het laat je weten als je fout bezig bent. De boodschap van pijn is: ga op een andere manier verder. Je moet dus geen leven willen hebben zonder problemen. In plaats daarvan, hoop op een leven vol goede problemen. Problemen stoppen namelijk nooit. Ze worden alleen maar ingeruild voor andere problemen.

Emoties sturen je in de juiste richting. Daarvoor zijn ze biologisch ontworpen. Negatieve emoties zijn een oproep tot actie! Als je ze voelt, komt dat omdat je iets moet doen. Alles wat je doet komt met een opoffering. Wat ons een goed gevoel geeft zal ons onvermijdelijk een slecht gevoel geven.

Opdracht

Bedenk voor jezelf waar je nou echt blij van wordt. Je zult merken dat die positieve ervaring ook negatieve kanten heeft.

Wie je bent wordt bepaald door waar je voor wilt vechten. Vraag jezelf dus af: “Welke pijn wil je in stand houden?” Onze strijd bepaalt onze successen.

Meer lezen? Vraag dan nu je gratis proefperiode aan!

error: Flitsboek © 2021. Alle rechten voorbehouden.