fbpx

The 4 hour workweek

Korte samenvatting

10 Minuten

In dit boek houdt Timothy Ferriss zich bezig met het uitstellen van dromen. Hij heeft gemerkt dat erg veel mensen wachten totdat ze met pensioen zijn om de dingen te doen waarvan ze dromen. Rijkdom is slechts voor een deel gerelateerd aan geld. Je zult zien dat je voor het merendeel van je dromen geen grote hoeveelheid geld nodig hebt. Ferriss beschrijft het DEAL-principe, dat staat voor Definitie, Eliminatie, Automatisering en Bevrijding, om te ontsnappen aan een 9 tot 5-leven en te leven als een ‘New Rich’.

“Being able to quit things that don’t work is integral to being a winner.”

– Timothy Ferriss

Dit boek is geschikt voor je als:

  • Je van plan bent om je eigen bedrijf te beginnen, maar niet goed weet waar je moet beginnen
  • Je zeker weet dat er meer is dan heel je leven werken
 
Het doel van Timothy is om de lezer te laten zien hoe hij zijn ideale levensstijl moet ontwerpen. Daarnaast legt hij ook uit wat hij moet doen om zijn doelen te behalen

 

Intro

Veel mensen denken bij het woord ‘rijkdom’ aan een miljonair. Als je echter bedenkt wat mensen eigenlijk bedoelen met het nastreven van deze rijkdom, gaat het niet zozeer om het hebben van een miljoen euro op de bankrekening, maar het vermogen om te leven als miljonairs. Het gaat dus om de ervaringen en niet om het geld. Een tweede interessante definitie is die van geluk. Wat is geluk? En wat maakt ons gelukkig? Gaat het om iets bezitten? Of om iets te kunnen doen? Ferriss beschrijft dat geluk gelijk staat aan opwinding en verveling synoniem is met ongeluk. Wil je gelukkig zijn? Zorg dan dat je dingen doet die je een kick geven! Om geluk na te streven moet je vragen als: ‘wat wil ik?’ en ‘wat is mijn doel?’ vervangen door: ‘Waar krijg ik een kick van?’ 

 

Deal

Ferriss beschrijft het DEAL-principe, wat staat voor: Define, Elimination, Automation en Liberation.

Define

De eerste stap in het creëren van een nieuwe stijl is: DEFINE wat je gelukkig maakt. Ferris doet dit op basis van de zogenaamde ‘droomlijnen’. In deze droomlijnen definieer je voor jezelf wat je denkt dat je gelukkig maakt. In deze droomlijn zijn er drie verschillende categorieën: Hebben, zijn en doen.

In de eerste categorie schrijf je op van welke dingen je een kick krijgt. Bijvoorbeeld het hebben van een auto.

In de tweede categorie schrijf je op wie je wilt zijn. Wie wil je zijn om uiteindelijk meer uit het leven te halen?

Na het definiëren van je dromen is het tijd om de kosten van verschillende dromen te berekenen. In de categorie ‘zijn’ kan een tussenstap nodig zijn om te bepalen wanneer je je doel wilt bereiken. Ferriss geeft het voorbeeld van het leren van een taal, waarbij het doel kan zijn om een gesprek van 15 minuten te voeren met iemand wiens taal zijn of haar moedertaal is.

Opvallend aan deze oefening is dat het geld dat je nodig hebt om het grootste deel van je dromen te vervullen, niet onmogelijk is om voor te sparen.

Bovendien ga je na een tijdje zien dat je meer dromen krijgt in de tweede en derde categorie en minder in de eerste categorie.

De derde stap in de droomlijn beschrijft het definiëren van acties. Welke acties kan ik vandaag doen om een van mijn dromen te laten uitkomen? Welke stappen zal ik morgen ondernemen? En wat kan ik nu doen? Je kan bijvoorbeeld dagelijks tijd vrijmaken om een taal te leren, of onderzoek doen naar hoe je het beste je droom kunt bereiken.

Meer lezen? Word dan lid!